برای چگونگی درک یادگیری باید به پیچیدگیهای حیرتانگیز مغز انسان توجه داشته باشید. رشد و توسعههای اخیر بهطور قابل توجهی شناخت و فهم شما را نسبت به این عضو تغییر داده است. بر خلاف اعتقادات قبلی، میدانید که این اندام در طول دوران زندگی همچنان قابلیت تحول و دگرگونی را دارد که به این پدیده نوروپلاستیسیته میگویند. بنابراین، برای درک بیشتر این مطالب میتوانید کلیپ رشد و تکامل مغز را تماشا کنید.
نوروپلاستیسیته کلید اصلی تحولات مغزی
نوروپلاستیسیته به این معناست که مغز شما میتواند سازگار شود، مجددا بازسازی کند و ارتباطهای جدیدی را به وجود آورد، حتی در بزرگسالی. برای چندین سال این تصور وجود داشت که توسعه و رشد مغز بعد از دوران کودکی متوقف میشود. این موضوع باعث شکل گیری تفکرات اشتباه در مورد پیری و عملکرد این عضو شد. امروزه، تحقیقات نشان میدهد که این اندام فکری حتی زمانی که هیچ فعالیتی ندارد، فعال بوده و بهطور مکرر مشغول پردازش است.
مغز شما میتواند به دو روش برای حمایت از یادگیری دچار تغییر شود.
تغییرات شیمیایی: مغز از طریق سیگنالهای شیمیایی که بین سلولهای عصبی به نام نورونها منتقل می شوند، فعالیت میکند. این نشانهها مجموعهای از واکنشها را ایجاد و فعال میکند. این نوع تحولات به سرعت رخ میدهند.
تغییرات ساختاری: در طول مدت زمان یادگیری، مغز قابلیت تغییر اتصالات بین نورونها را دارد. این تحولات از نظر ساختاری به زمان بیشتری نیاز دارند که به حافظه بلندمدت و استحکام در مهارتهای حرکتی مربوط میشود.
استفاده از فناوریها برای شناخت و درک مغز
تکنولوژیهایی مثل اسکنهای MRI، در افشای این بینشها نقشی اساسی داشتهاند. این فناوریها، داستانهای قدیمی مبتنی بر اینکه شما تنها در حال استفاده از قسمت کوچکی از مغز خود هستید را رد کرده است. در واقع، هر وقت که چیزی جدید و تازهای را یاد میگیرید، مغز شما با تغییرات ساختاری همراه میشود.
این درک میتواند امیدبخش باشد، زیرا نشان میدهد که بازسازی دوباره مغز میتواند به بهبودی بعد از آسیبهایی مثل سکته مغزی، کمک کند. همچنین تواناییهای شناختی شما متغیر هستند و میتوانند در هر سنی بهبود یابند.
سخن پایانی
زمینه تحقیقات مغز در حال شکوفایی و رشد میباشد. باورها و اعتقادات جدیدی در مورد نحوه یادگیری و سازگاری در حال شکل گیری است.