رشد و تکامل مغز از تولد تا بزرگسالی: چه تغییراتی رخ می‌‌دهد؟

The Economist

user link badge
video camera icon34بازدیدکننده
توضیحات

مغز، یکی از مهم‌ترین اعضای بدن که با میلیاردها سلول عصبی، فرماندهی را برعهده دارد. شکلگیری این اندام پیچیده از دو هفته بعد از لقاح شروع می‌شود و تا پایان عمر مدام در حال تغییر و تحول است. در مراحل اولیه بارداری، فرایند ضخیم شدن سلول‌های جنین آغاز شده که با تا خوردن و به وجود آمدن لوله عصبی، سیستم عصبی بدن نیز تشکیل می‌شود. بنابراین، برای کسب اطلاعات بیشتر فیلم نوروپلاستیسیته و رشد مغز را حتما ببینید.

توسعه و شکل‌گیری مغز

پس از بسته شدن لوله عصبی، مغز رشد سریع نورون‌ها را آغاز می‌کند که تعداد آن تا زمان تولد نوزاد به 100 میلیارد خواهد رسید. این مقدار زیاد باعث می‌شود تا کودک ذهنی سالم و توانمند داشته باشد. گذشت زمان، بسیاری از این سول‌ها حذف خواهند شد و ارتباطات عصبی بیشتری بین آنها به وجود می‌آید که به آن سیناپس‌ می‌گویند. 

نورون‌ها که به عنوان ماده سفید شناخته شده‌اند، می‌توانند اطلاعات را در بخش‌های مختلف مغز سریع‌‌تر انتقال دهند. از بدو تولد، تعداد سیناپس‌ها در هر نورون حدود ۲۵۰۰ می‌باشد اما این تعداد به سرعت تا 15000 افزایش می‌یابد. بنابراین، علت این سرعت بالا این است که کودکان چیزهایی مثل زبان‌ها یا نواختن سازها را یاد می‌گیرند و این مسائل بر رشد آینده‌ آنها تاثیر بسیار زیادی دارد. 

مغز، از سن 3 تا 10 سالگی اتصالات غیر ضروری را حذف میکند. در گذشته، دانشمندان این تفکر را داشتند که سیناپس‌ها همیشه به طور ثابت عمل می‌کنند اما اکنون فهمیدند که بسته به نوع فعالیت‌های مغزی، این ارتباطات می‌توانند قوی‌تر یا ضعیف‌تر شوند. در واقع، این توانایی به تنظیم و بهینه‌سازی ارتباط‌های عصبی کمک خواهد کرد و کلیدی برای یادگیری و انعطاف‌پذیری در طول زندگی می‌باشد.

کلام آخر

بنابراین، مغز انسان در طی فرایند رشد و تکامل خود، تغییرات قابل توجهی را تجربه خواهد کرد. این اندام در بدو تولد، میلیاردها نورون و سیناپس‌ جدید را تولید می‌کند که زمینه‌های یادگیری و رشد را به وجود می‌آورند. 

نظرات

ویدیو های دسته

ویدیو های پر بازدید بازدیدبان